Gäster Lifestyle Mr.AL Mr.Als in Varmrätt

Ex on the Beach ”Tackat nej” ”Tackat nej” ”Tackat nej” Ludvig Taninger i MrAls in, Vi bjöd honom på fläskfilegryta med hasselbackspotatis!

Av
den
14 juni, 2018

I helgen hade vi Ludivg på besök från Ex on the beach, mycket trevlig människa! Något ja lärde mig om han är att det är en riktigt affärsman ut i fingerspetsarna. Ja fastnade snabbt för hans intresse och framgång i affärer. Vi kommer samarbeta med projekt för att nå framgång ihop. Han driver idag flera butiker av Bengtssons ost nere i Helsingborg och Malmö men inom en kort framtid hoppas jag att vi ser detta koncept runt om i Sverige. Man märker fort när man träffar nya människor om man kommer koppla eller inte. Vi koppla ihop direkt. Gå in och lyssna på hans nya låt på Spotify ”Tackat nej” Over out.

Himmelsk gryta med fläskfilé (4-6 port.)

1 fläskfilé, ca 600 g
2 paket bacon, ca 280 g
(10 champinjoner)
1 rödlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
(1 msk vetemjöl)
Salt, peppar

Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna. Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, lök och champinjoner. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde, soja, buljongtärning, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra tills fläskfilén är är helt klar, ca 5 minuter. För en tjockare sås, skaka ihop vetemjöl med en slurk av såsen till en klumpfri redning och häll ner i grytan igen. Koka ytterligare 3 min. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner hasselbackspotatis
8 potatisar (välj fast potatis)
Ca 25 g smör
4 msk ströbröd eller riven ost
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna eller behåll skalet på. Skär varje potatis i tunna strimlor utan att du skär helt igenom potatisen. För att underlätta för sig själv kan du lägga potatisen på en träslev när du skär den. Lägg potatisarna i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Strö på ströbröd eller riven ost och klicka slutligen smör över varje potatis. Baka mitt i ugnen ca 10-15 min, öppna upp luckan och pensla potatisarna med smöret som smält i ugnsformen. Sänk värmen till 200° och baka i ytterligare ca 10-15 min. Servera som ett gott tillbehör till maten.

Recept på kladdkaka med ganache och hallonmousse

10–12 bitar

Chokladbotten
100 g smör
2½ dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
2 ägg

Ganache
150 g mörk choklad
2 msk smör
4 msk grädde

Hallonmousse
300 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
½ dl vatten
1 dl strösocker

Garnering
färska och/eller frystorkade hallon

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smörj och mjöla en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Smält smöret i en stor kastrull på låg värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smöret. Vispa ner äggen. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen 14–18 minuter. Stickan ska vara lite, lite kladdig när kakan är klar.

3. Ganache: Smält chokladen med smöret och grädden. Bred detta över kakan precis när du tagit ut den ur ugnen. Ta bort kanten på formen och gör rent, sätt sedan tillbaka den. Låt kallna medan du gör hallonmoussen.

4. Hallonmousse: Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen cirka 10 minuter. Vispa grädden och blanda ner de mixade hallonen. Koka upp vatten och socker, och smält ner till en sockerlag. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den halvvarma sockerlagen och rör om. Rör ner lite av hallongrädden i sockerlagen och rör om. Häll över socker­lagen i resten av hallon­grädden och vispa ihop. Häll sedan moussen på den kalla kakan och ställ i kylskåpet minst 3 timmar. Garnera med hallon.

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner