Mr.Als in

NY GÄST TILL MRALS IN. Allas egna Lotta på Bråkmakargatan Grete Havnesköld!

Av
den
1 maj, 2018

 

Det är en stor ära för oss på Mrals in att presentera nästa gäst som faktist är en Astrid Lindgrens skådis, filmerna man aldrig glömmer.

Det har nu gått 26 år sedan den klassiska filmen om Lotta på Bråkmakargatan spelades in. Författaren Astrid Lindgrens fiktiva barnfigur blev snabbt en favorit i många svenska hem, både som bok och senare alltså även som film.

Men den första boken i serien hette faktiskt Barnen på Bråkmakargatan. Den kom ut redan 1956 och Lotta är förstås med. Senare kom ytterligare fem Astrid-böcker, varav en just med titeln Lotta på Bråkmakargatan, innan den till slut blev två filmer 1992 respektive 1993.

Hon som spelade Lotta i filmerna heter Grete Havnesköld, och blev en i raden av alla barnskådespelarstjärnor i Sverige i samband med filmatiseringarna av Astrids klassiska sagor.

Grete Havnesköld är född 1986 i Södertälje och började arbeta som skådespelare inom film redan som barn.  På gymnasiet gick hon Wendela Hebbegymnasiets linje Teater/scenkonst (Södertälje) och därefter Stockholms Elementära teaterskola 2007–2008. Efter det har hon frilansat som skådespelare och gjort både teater, film och barnprogram. Grete har läst genusvetenskap och statsvetenskap på Stockholms universitet och tog 2014 masterexamen i statsvetenskap med inriktning politik och kön. Efter det arbetade hon bland annat på Socialdepartementets med jämställdhetssamordning och jämställdhetsintegrering samt budget- och myndighetsstyrning. Grete är sedan 2013 krönikör i Länstidningen Södertälje. Där skriver hon om jämställdhet och annat som berör Södertälje som stad. Grete har även skrivit för teater samt regisserat inom ram för Livet Bitch!

Lotta Lotta 1

7391772385048_1Astrid

 

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner