Fisk

Mandelpanerad torsk med potatismos och Julitas grönsallad!

Av
den
30 augusti, 2015

8-10 potatisar
1msk salt
2 dl ekologisk laktosfri mellanmjölk
10-20 g smör (tillsätt efter smak)
Riven muskot
salt och vitpeppar

1 torskfilé per portion
ca 1 dl mandelmjöl
1 ägg
Ekologiskt äkta svenskt smör till stekning
salt och peppar

1/2 litet huvud isbergssallad
Gurka
Tomat
1 liten burk majs
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salladskrydda
salt och peppar

Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker potatisen och häll i salt. Låt koka tills potatisen är mjuk. Värm mjölken. När potatisen är klar mosar du den med en potatisstöt tillsammans med smöret. Vispa sedan moset med en elvisp samtidigt som du häller i den varma mjölken, lite i taget, tills du fått moset till den konsistens som du gillar bäst. Smaksätt med riven muskot, salt och vitpeppar.

Mandelpanerad torsk: Om filéerna är stora kan du dela dem i två. Knäck ägget på en platt tallrik och vispa det lite med en gaffel, häll mandelmjölet på en annan platt tallrik och salta det lite. Lägg smör i en stekpanna och låt det smälta. Panera samtidigt en fiskbit i taget. Doppa det först i ägget, sen i mjölet och lägg i stekpannan. Salta och peppra lite på varje sida. Stektiden beror lite på fiskbitens tjocklek, mina bitar var ganska feta så jag stekte ca 3 minuter på varje sida på spisens mittenvärme. De blev perfekta!

Sallad: Skär sallad, tomat och gurka i små bitar och lägg i en skål tillsammans med majs. Häll över olja, vinäger, salladskrydda, salt och peppar och blanda om.

Potatismoset och salladen räckte till 3-4 portioner. Mandelmjölet som är ganska dyrt kan enkelt bytas ut mot vanligt vetemjöl om så önskas, eller mot glutenfritt alternativ om du allergisk.

fisk_med-mos2

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner