Mr.AL Vilt

I helgen hämta ja min årliga rådjursbock, passade då på efter styckning att göra vilt fond på skrovet!

Av
den
19 augusti, 2018

Viltfond

Recept av Eriksbergs kökschef Jesper Karlsson

Ingredienser

Ca 2 kg viltskrov (hjort, vildsvin, rådjur, ren eller älg) Ca 150 g skalad gul lök

Ca 50 g skalad rotselleri
Ca 50 g skalad palsternacka
Ca 25 g skalad morot
Ca 25 g vitlök
4 st lagerblad, gärna färska
1 tsk timjan, eller en knippe färsk timjan
1 tsk rosmarin, eller en knippe färsk rosmarin 10 st vitpepparkorn
5 st enbär, gärna färska
1 st knippe persiljestjälkar
Ca 100 g tomatpuré
Olja

Gör så här: Sätt ugnen på ca 225°C. Lägg alla benen utspritt på en plåt. När ugnen är varm, ställ in plåten med benen och låt rosta i ca 15 minuter. Medan benen är i ugnen, bryn grönsakerna som är skurna i ca 5 cm stora bitar, i en stekpanna i olja. Precis innan grönsakerna har fått färg, lägg ner tomatpurén och låt steka med i 30 sekunder. Ingenting får bli bränt, utan bara rostat (lätt brynt). Blir det bränt kommer hela fonden att smaka bränt.

När allt är rostat och klart, lägg ner benen och grönsakerna i en stor gryta och häll på kallt vatten så det täcker. När det kokat upp, börja med att skumma av och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Låt småkoka 8 – 10 timmar.

Fyll på med mera vatten om det skulle koka bort. Skumma av hela tiden för att få en klarare buljong/fond. Sila. Reducera gärna ner till en smakrikare fond.

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner