Varmrätt

Bästagryta med fläskfilé med en touch av dijonspenap a la MrAL!

Av
den
17 juni, 2018

Bästagryta med fläskfilé (4-6 port.)

1 fläskfilé, ca 600 g
2 paket bacon, ca 280 g
(10 champinjoner)
1 rödlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
(1 msk vetemjöl)
Salt, peppar, 2 skedar dijonsenap

Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna. Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, lök och champinjoner. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde, soja, buljongtärning, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra tills fläskfilén är är helt klar, ca 5 minuter. För en tjockare sås, skaka ihop vetemjöl med en slurk av såsen till en klumpfri redning och häll ner i grytan igen. Koka ytterligare 3 min. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner hasselbackspotatis
8 potatisar (välj fast potatis)
Ca 25 g smör
4 msk ströbröd eller riven ost
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna eller behåll skalet på. Skär varje potatis i tunna strimlor utan att du skär helt igenom potatisen. För att underlätta för sig själv kan du lägga potatisen på en träslev när du skär den. Lägg potatisarna i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Strö på ströbröd eller riven ost och klicka slutligen smör över varje potatis. Baka mitt i ugnen ca 10-15 min, öppna upp luckan och pensla potatisarna med smöret som smält i ugnsformen. Sänk värmen till 200° och baka i ytterligare ca 10-15 min. Servera som ett gott tillbehör till maten.

 

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner