Älgfärsbiffar, 4 port
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut.
Det här behöver du
Ingredienser för 3 dl gräddsås
150 g / 150 ml kalvfond
150 g / 150 ml vispgrädde
150 g / 150 ml mjölk
2 msk maizena snabbredning
2 msk sylt eller gelé
Soja
Sherry- eller rödvinsvinäger
Malen svartpeppar
Gör såhär
Steg 1
Stek eventuellt kött du skall ha såsen till i en stekpanna. Om du skall tillaga köttet i ugnen lyfter du ur köttet ur stekpannan och ställer undan stekpannan så länge. När köttet är färdigt tar du eventuella köttsafter och häller i stekpannan.
Steg 2
150 g / 150 ml kalvfond
Tillsätt fonden i stekpannan och koka upp på hög värme. När vätskan börjar koka skrapar du ur botten på kastrullen med en träsked så alla små bitar lossnar. Låt vätskan reducera tills du har cirka 100 g / 100 ml kvar.
Steg 3
150 g / 150 ml vispgrädde
150 g / 150 ml mjölk
Sänk till medelhög värme och tillsätt mejeriprodukterna i stekpannan, Rör ut med en visp. Var inte orolig om allt stekfett inte blandar sig helt med såsen. Stekfettet kommer blanda sig när du har i redningen senare.
Steg 4
2 msk maizena snabbredning
Låt såsen koka upp försiktigt och börja sedan reda såsen med maizena. Tänk på att mängden ovan kan vara för mycket eller för lite för din egen smak. Lita till dig själv snarare än receptet.
Steg 5
2 msk sylt eller gelé
Soja
Sherry- eller rödvinsvinäger
Malen svartpeppar
Smaka av med kryddorna ovan. Om du inte vill ha mörkare sås kan du använda salt istället för soja.