Resor

Ni som funderar att åka till Dubai!

Av
den
11 mars, 2018

Här kommer ett filmklipp från Dubai när vi var det på födelsedag. Här har ni Dubai beach från våran balkon på hotellet.

Emiratet Dubai grundades 1833 när ätten Al Maktoum med 800 följeslagare slog sig ner på västra sidan om Dubai-viken Khor Dubai vid fiskebyn Bur Dubai. Emiratet ingick sedan i det brittiska protektoratet Fördragsstaterna (engelska Trucial States, även kallat Trucial Oman) och växte gradvis i betydelse tack vare en konsekvent politik att gynna transittrafik och handel. När shahen av Persien 1902 höjde sina hamntullar avskaffade Dubais härskare sina och upplät mark till en stadsdel åt iranska handelsmän. På 1960-talet upptäcktes olja, och de jämfört med grannen Abu Dhabi måttliga intäkterna kom att investeras i hamnen, nya hamnar, flygplatsen och annan infrastruktur, vilket möjliggjorde Dubais roll som ledande handelsstad i regionen.

När brittiska Trucial Oman avvecklades och Förenade Arabemiraten bildades 1971 fick det mycket oljerika Abu Dhabi förstaplatsen och Dubai andraplatsen i federationen. De andra fem emiraten norr och öster om Dubai är i första hand i federation med Abu Dhabi, som innehar president- och ÖB-posten, och i andra hand med Dubai, som besätter vicepresident- och premiärministerposterna. Bahrain och Qatar valde dock att stå utanför Förenade Arabemiraten och blev självständiga när Trucial States avvecklades, trots mycket starka band; Qatar och Dubai hade exempelvis en gemensam valuta, kallad riyal, mellan 1966 och 1973 då Dubai gick över till Förenade Arabemiratens Dirham AED.

Dubai delar juridiska, politiska, militära och ekonomiska funktioner med andra emirat inom ett federalt system, men varje emirat har behållit sin jurisdiktion över vissa funktioner, såsom polissystem och ombesörjande och underhåll av lokala inrättningar.

Dubai och Abu Dhabi är de enda emiraten som har vetorätt i Federala Rådet som består av federationens emirer.

Emirer av Dubai[redigera | redigera wikitext]

Förenklat familjeträd över emirerna och datum.

Dubai har regerats av Al Maktoum-dynastin alltsedan 1833. Emiratets nuvarande (2006) regent är Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som även är premiärminister och vicepresident av Förenade Arabemiraten.

 

Turism

Dubai satsar sedan flera år medvetet på att göra turism till en långsiktig och hållbar inkomstkälla genom att skapa bland annat DubaiLand.[15] Det finns ett stort utbud för turister med fokus på vatten, sol och bad, nöjen, shopping, fiske, sport och utflykter.[16] Wild Wadi är en enorm vattenpark med tema från arabisk mytologi. Där finns Jumeirah Sceirah, som är bland världens högsta och längsta vattenrutschkanor samt många andra attraktioner.

Besökande turister och egna befolkningen uppmanas iaktta en sedesam klädsel och visa respekt för landets kultur samt andra besökare på offentliga platser i staden såsom köpcenter och liknande. Vid ingången till köpcenter upplyses besökare via skyltar om vilken klädsel som är sedesam. Exempel på olämplig klädsel är bikini, badshorts, bar överkropp samt ärmlös t-shirt.

Alkoholhaltiga drycker kan inhandlas i taxfree-butiker på flygplatsen vid ankomst till landet samt i speciella spritbutiker där dock tillstånd erfordras. Alkohol serveras även på samtliga större hotell och kan inhandlas i speciella spritbutiker och barer.

Turisten kan bjudas ökensafari, sandskidåkning och kamelturer. Milslånga sandstränder är ofta glest besökta men med badplatser där det är möjligt hyra vattenskoter och dyka. På ett historiskt museum har man gjort en rekonstruktion i verklig skala av 1950-talets Dubai.

Det finns ett flertal golfbanor av mycket hög internationell standard i och runt Dubai. Varje år spelas golftävlingen Dubai Desert Classic i inledningen på golfens Europatour samt Europatourens avslutning Dubai World Championship i Dubai.

 

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner