Thailand Varmrätt

Kycklingspett med jordnötssås a la Mral

Av
den
18 mars, 2018

Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst eller annat kycklingkött utan ben
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Jordnötssås:
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 3 tsk färsk hackad röd chili eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime
  • 1 msk fisksås

Tillagning

  1. Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  2. Låt jordnötssåsen svalna.
  3. Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
  4. Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  5. Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
  6. Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad – då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
  7. Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
  8. Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
  9. Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.

Over out MrAL

20180217_175950

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner