Fisk

Makrillen är här, nu är det mycket fiske som gäller!

Av
den
21 juni, 2016

Makrill

Makrill är en av våra bästa matfiskar och grunden för det mer traditionella havsfisket längs Bohuskusten i småbåtar och med dörj. Makrill väger ofta från några hekto upp till 7-8 hekto. En makrill på ett kilo är en stor fisk. Det svenska rekordet är på 3,074 kg.

Makrillens vanor och utbredning

Makrill går i stora stim som kan fylla en vik eller ett sund från botten till ytan. Den äter plankton, småfisk, räkor och andra småsaker i vattnet, men tar inte större byten.

Makrill är en utpräglad sommar- och höstfisk. Först vid midsommar kommer de första stimmen in till kusten. På vintern står den på stora djup i Nordsjön och går knappast att nå för sportfiskaren.

Makrill är pelagisk och flyttar sig snabbt och hela tiden. Makrill står inte ens stilla när den sover. På sommaren går den gärna högt, men på hösten hittar man den enda nere vid botten. Makrillen har också mycket högre vikt på hösten då den har ätit upp sig.

Makrill är fantastiskt god stekt, med potatismos och lingon. Men den är också en av våra bästa agnfiskar, eftersom den är så fet. Den ska ätas dagsfärsk.

Fiske efter makrill

Makrill är kanske vår starkaste fisk i förhållande till sin storlek. Den ska fiskas med lätt utrustning för att verkligen komma till sin rätta. Den tar inte på pilken utan på upphängarna, som inte ska vara för stora. Tänk på att makrillen har en liten mun. Sök aktivt av vattnet på olika djup tills du hittat var makrillen står. Får du fisk får du ofta hela tacklet fullt, kanske fem fiskar i stöten. De är lätta att kroka. Få av dem så snabbt du bara kan och fiska på samma djup igen så får du fullt tackel igen. Så kan det fortsätta tills du fått all makrill du behöver på några minuter, för att sedan tvärdö när stimmet flyttat sig.

När man söker makrill är det viktigt att förstå hur den jagar. Makrill älskar strömmar eftersom de som djur den jagar då är lättare att fånga. Därför står makrill där det finns strömmar och strömkanter som i sund eller över toppar.

I Norge är det betydligt lättare att hitta makrill eftersom tidvattnet gör att den samlas i strömmen mellan skären. Tidvattnet på en halv meter i Bohuslän verkar inte räcka för att koncentrera makrill.

I många orter i Bohuslän går befolkningen man ur huse när makrillen går till. Det enda många talar om efter midsommar är var makrillen är och vem som fått hur många makrillar. Detta traditionella fiske bedrivs från ankrade småbåtar på vissa ställen som fått rykte om sig att dra till sig fisk. Om dessa ställen verkligen ger mer än andra ställen är tveksamt. Fortfarande bedrivs detta makrillfiske mest med handdörj med två krokar med småsill. Det är ett stillsamt och trevligt fiske, men det är tveklöst så att ett vanligt spö som snabbt kan fiska av alla vattenlager tillsammans med upphängare utan småsillar som trillar av ger betydligt säkrare fångst.

Makrillar

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner