Varmrätt

Bacon/Tacopaj!

Av
den
28 mars, 2016

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

Pajdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
2 rödlökar, skivade
olivolja till stekning
500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 msk soja
3 msk chilisås
1 burk (à 400 g) vita bönor i tomatsås
1 tsk torkad timjan
några droppar tabasco
140 g ( 1 förpackning) bacon, tärnat

Pensling:
1 äggula

Mät upp mjölet i en skål och tillsätt det kalla smöret skuret i tärningar. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Eller gör pajdegen i en matberedare med kniven monterad. Stanna matberedaren så fort degsmulorna bildat en degboll, annars blir degen överarbetad och därmed seg. Platta ut i en plastpåse och låt pajdegen vila i kylskåp minst 30 minuter.

Fräs skivad rödlök i olivoljan i en stekpanna tills den mjuknat. Lägg över den på en tallrik. Fräs köttfärsen tills den blir smulig och smaksätt med salt, soja och chilisås. Blanda ner rödlöken.

Häll upp de vita bönorna i en skål och smaksätt dem med timjan och tabasco efter behag.

Kavla ut pajdegen på mjölat underlag något större än pajformen (smord). Klä formens botten och kanter med degen och låt överbliven deg hänga över kanten.

Varva köttfärs och vita bönor i pajskalet och strö över bacontärningarna (ej stekta). Vik pajdegen några centimeter över fyllningen och pensla degkanten med uppvispad äggula.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-40 minuter och tills pajen fått fin färg.

Låt pajen svalna något innan servering och ät gärna en god sallad till.

IMG_7293 IMG_7297

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner