Mr.AL Varmrätt

Langos!

Av
den
24 maj, 2015

Langos (lángos; uttalas langåsch) är en ungersk maträtt som består av friterad och jäst deg och som ofta serveras med gräddfil, riven ost, fetaost, pudrad med socker eller på försvenskat vis med rom eller sylt. Klassisk langos brukar serveras penslad med vitlöksolja. Maträtten är vanlig på olika festivaler även i Sverige, och finns i flera varianter, däribland som dessertlangos. Namnet lángos kommer från ungerskans ord för flamma, dvs. láng. På marknader i Tyskland, Österrike och Ungern kan man ofta köpa langos.

Ingredienser
Portioner: 10

Deg:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall à ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen
Vitlöksolja
4 stora vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja
Fyllning:
3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g svart stenbitsrom

Så här gör du
Close
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Deg: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar (för 10 port). Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Vitlöksolja: Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom./ MRAL

11152677_10152757582110443_2532146505958838518_n

 

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner