Varmrätt

Bönans Fiskgratäng!

Av
den
24 januari, 2015

Du behöver:
600 g vit fisk (ex. kolja, kummel, plattfisk)
salt, vitpeppar

Potatismos:
1,5 kg potatis
75 g smör
4 dl mjölk
salt, vitpeppar

Gratängsås:
30 g smör
3 msk vetemjöl
5-6 dl gräddmjölk
1-2 äggulor
2 msk matlagningsvin

Räkfond:
500 g oskalade räkor
1 gul lök
1 morot
vitpepparkorn
3 msk tomatpuré
1,5-2 dl vitt matlagningsvin

Gör såhär:
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka tills den är mjuk och häll av den. Smält smör och ha i mjölk (t.ex. i mikron). Stöt sönder potatisen, vispa ner smör och mjölk. Krydda eventuellt med lite vitpeppar. Låt svalna medan du gör resten, då blir det lättare att spritsa sen.

Skala räkorna och lägg dem på ett fat men spara skalet. Fräs skalet i en kastrull tillsammans med finhackad lök, vitpepparkorn och en delad morot. Tillsätt vin. Häll i vatten så att det täcker övriga ingredienser. Koka ner tills det återstår 1/3. Sila av och spara fonden till såsen (om det blir nåt över kan man frysa in den i tärningar).

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fisken i vatten, lägg i en smord ugnsform. Salta, peppra fisken och täck formen med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen 10-15 min under tiden som du gör gratängsåsen.

Smält smör i en kastrull, rör ner mjölet. Späd med gräddmjölk lite i taget. Låt koka upp och puttra sedan några minuter på svag värme. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du tycker att den är för tjock. Vispa ner äggulorna. Smaksätt med fond, lite matlagningsvin, salt och peppar.

Ta ut fisken ur ugnen, häll eventuellt fiskspad i såsen. Spritsa moset runt fisken, häll såsen i mitten över fisken och gratinera i 200 grader tills gratängen är genomvarm och fått fin färg. Dekorera med räkor och lite dill. Servera med rivna morötter och gröna ärter. Over out MrAL

SONY DSC

Betyg: 5/5 stjärnor

kommentarer


TAGGAR
Liknande inlägg
banner